De speen: afbouwen of niet?
De speen kan voor je kindje een fijn hulpmiddel zijn om in slaap te vallen. Maar als je elke keer terug moet om dat speentje te geven of als je kindje steeds wakker wordt omdat hij zijn speentje kwijt is, kan het ook een behoorlijke stoorzender zijn. In dit blog vertel ik je er meer over:
De speen als troostmiddel
De speen kan een kindje troost bieden en kalmeren. Zuigen op een speen verlaagt de hartslag en zorgt ervoor dat het stresshormoon afneemt. Veel kindjes ontspannen door op een speen te zuigen en kunnen hiermee makkelijk in slaap vallen.
Omdat die speen zo’n fijn troostmiddel is, wordt hij soms ook voor alles ingezet. Ons advies is wel altijd om dat speentje zoveel mogelijk voor die slaapjes te gebruiken of als je kindje echt overstuur is. Maar kijk ook altijd goed naar je kindje. Is er misschien honger, pijn of gewoon behoefte aan een knuffel van jou?
Wanneer stop je met de speen?
In onze praktijk krijgen wij vaak de vraag wanneer je nu moet stoppen met de speen en hoe je dat dan doet.
Er is geen vast moment waarop je met een speen moet stoppen. Wel is het zo dat stoppen met de speen vaak het makkelijkst gaat als je kindje tussen de 3 en 8 maanden is. Daarna zijn ze er vaak zo aan gehecht dat stoppen iets meer moeite kost (maar niet onmogelijk). De peuterleeftijd kan ook fijn zijn omdat je je kindje dan beter kunt uitleggen wat jullie gaan doen.
Slaapt jouw kindje nog wel fijn met dat speentje? Stimuleer je kindje vanaf 5 maanden om dat speentje zelf in het mondje te doen. Dit oefen je overdag door de speen steeds in het handje te geven en die dan een beetje te begeleiden. Dit kun je ook oefenen op de commode tijdens je bedritueel.
Als dit overdag lukt, kun je dit ’s nachts ook oefenen door de speen niet meer in het mondje te geven maar altijd in dat handje. Leg wat extra spenen in het bedje zodat je kindje er altijd eentje kan vinden.
Wij adviseren om te stoppen met de speen als het te veel onrust gaat geven. Als je er in de nacht steeds vaker uit moet om dat speentje terug te geven of als je kindje elk uur wakker is omdat hij het speentje kwijt is, dan kan slapen zonder speen meer rust geven.
Maar hoe stop je met die speen?
Er zijn verschillende aanpakken. In onze stoppen met de speen hulpgids leggen we je uitgebreid uit welke methode het beste bij jouw kindje past per leeftijd en met ons fijne stappen plan begeleiden we je bij dit proces. Zodat jij op een liefdevolle manier die speen kan afbouwen.
+ Cold turkey: de snelste manier is toch om in een keer helemaal te stoppen met de speen. Dat kost je 3-4 dagen en nachten met heel veel troosten en liefde geven, maar dan weet je kindje niet meer dat die speen ooit bestond.
+ Vind je dat toch iets te heftig? Dan kun je ook per slaapje afbouwen.
+ Een derde manier is om de speen steeds iets eerder uit de mond van je kindje te halen. Als je kindje in slaap valt haal je zachtjes dat speentje eruit.
+ Bied een alternatief aan voor de speen, bijvoorbeeld een knuffeltje of doekje dat je kindje kan gebruiken als troost of om zich fijn te voelen.
Moeten stoppen met de speen
Soms wordt vanuit een professionals sterk aanbevolen om te stoppen met de speen. Denk bijvoorbeeld aan een achterstand in de spraakontwikkeling. Of als je kindje veel verkouden is door verslapping van de mondspier en de mond meer open staat. Of als je kind een sterke overbeet of versmalling van de kaak ontwikkelt. Zo wat redenen dat een professional je als ouder kan adviseren om met de speen te stoppen.
Dit advies zal je sneller voor je dreumes of peuter krijgen om de speen af te bouwen, dan voor je baby.
Een paar goede tips om de speen van je dreumes of peuter (of kleuter ) af te bouwen:
+ Je kan bijvoorbeeld samen met je kind afscheid nemen van de speen, bijvoorbeeld door hem samen in te leveren bij de speelgoedwinkel in ruil voor een speeltje. Of hem samen op de post te doen afscheid te nemen bij de brievenbus;
+ Leid je kind overdag af op de momenten dat hij zijn speen wil door een spelletje of even naar buiten te gaan;
+ Bied je kindje troost op een andere manier in plaats van met die speen. Ontwikkel een andere troost methode met een knuffel en een liedje zingen en je kindje lekker bij je te nemen;
+ Bedenk een goed moment. Midden in een verhuizing, als er net een broertje of zusje geboren is of op vakantie zijn niet de beste momenten;
+ Beloon je kindje door stickers te plakken op de dagen dat er zonder speen geslapen is en laat je kindje bij een volle kalender een speeltje uitzoeken.
Maar onthoud: er is dus geen vaste leeftijd of moment waarop je die speen MOET afbouwen. Volg vooral je gevoel. Als jouw kindje dat speentje fijn vindt en zelf kan bedienen, laat dat dan vooral zo. En wil je wel afbouwen? Kies de manier die voor jou goed voelt en neem er een paar dagen de tijd voor zodat je dit in alle rust kunt doen.
Maar is het moment daar? Onze stoppen met de speen hulpgids kan je hier heel goed bij helpen! 26 pagina’s vol met informatie, praktische tips, verschillende aanpakken voor baby, dreumes, peuter en kleuter én een stappenplan voor het afbouwen van de speen.
Heb je vragen over dit blog, of wil je graag meer weten over onze aanpak? stuur ons gerust en e-mail naar info@bureauvanslaap.nl Volg ons op Instagram, we delen heel veel gratis tips!
We denken altijd met liefde met je mee.
Liefs,
Patricia, team Bureau van slaap
info@bureauvanslaap.nl
0615046636
Comments