top of page
Foto van schrijverMarijke- Bureau van slaap

Voorkomen dat je kindje gaat huilen?


Kun je voorkomen dat je kindje gaat huilen?

Een van de meest voorkomende vragen in mijn praktijk is hoe je je kindje kan leren om zelf in slaap te vallen.

'Als ik mijn kindje in bed leg, dan gaat hij meteen huilen.'

Ja, dat klopt. Want als de basis niet klopt - denk aan bijvoorbeeld fysieke onrust, oververmoeidheid of je kindje niet op de piek van moeheid te slapen leggen- dan werkt het ook niet vanzelf.

Of als je kindje altijd hulp krijgt en slapend in bed wordt gelegd. Dan weet je kindje oprecht niet wat hij moet doen als je hem wakker in bed legt. Dat vraagt om liefdevolle begeleiding. Want je kindje moet vertrouwen hebben en geborgenheid voelen om te durven loslaten en dat is precies wat zelf slapen is.

Het gaat dus ook niet vanzelf. Want ook al gaat inslapen makkelijker als die basis goed staat, dat ritme loopt en de timing excellent is, dan nóg mag je kindje begrijpen wat er gaat gebeuren. Die liefdevolle begeleiding dus.

En ook al geef je nog zoveel liefde, begeleiding, troost en sus je, dan nog zal je kindje de eerste dagen gaan protesteren. Hij weet niet wat hij moet doen. Dat gaat inderdaad soms met wat protest en jammeren. Maar ben liefdevol, help je kindje, troost en kalmeer je kindje. Laat je kindje niet overstuur raken. Laten huilen, ook al is het gecontroleerd; het lost niets op, het is niet duurzaam. Je kindje gaat namelijk zoveel cortisol (stresshormoon) aanmaken dat slapen überhaupt niks meer wordt.

Wat dan wel? Troosten, sussen, je kindje op zijn gemak stellen, rustig blijven, consequent zijn. En vooral niet te lang doorgaan. Kijk na 20 minuten begeleiden waar het heengaat en volg je gevoel. Het is oefenen & herhalen; slapen mag je kindje leren.

Kun je helemaal voorkomen dat je kindje gaat huilen? Nee, maar zorg dat je er voor hem bent en dat hij voelt dat je hem helpt.

Helpt, naar meer kwalitatieve slaap. Want kindjes die rustig zelf in slaap kunnen vallen, slapen veel minder licht en alert; dus betere slaap. Én ze weten hoe ze na een slaapcyclus weer doorpakken op de volgende.

Dat vraagt dus begeleiding. Niet alleen voor je kindje, maar wellicht ook voor jou. Weet dat ik je altijd hierbij kan ondersteunen.

+ Nog even een belangrijke noot; Vooral die eerste maanden heeft je kindje je heel erg nodig. Ben dus alsjeblieft echt niet teveel bezig dat je kindje alle slaapjes in zijn zijn eigen bed 'moet' doen . Wen aan elkaar, raak vertrouwd met elkaar en bouw aan voldoende slaap. Draag hem veel, dat is heel goed voor de hechting.

Lieve groetjes, Marijke

Bureau van slaap

06 15 04 66 36

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page