Hij komt, hij komt! (..maar ondertussen doet jouw kindje geen oog dicht?)
Slapen en Sinterklaas; Maak van een spannende tijd, een ontspannen tijd!
Het Sinterklaasfeest is een fijne traditie voor velen en misschien heb jij er ook wel fijne herinneringen aan? Dan gun jij je kindje het ook om mooie herinneringen te maken met deze oude traditie.
In deze blog geven we tips hoe om te gaan met deze drukke periode en met name als jouw kindje gevoelig is voor verandering of al slecht slaapt.
Jouw baby en Sinterklaas en slapen
Baby’s hebben natuurlijk helemaal niet door wat er gaande is. Althans, dat is wat wij denken. Maar wist je dat jouw baby een enorm belangrijk lijntje met jou als ouder heeft? Maar ook met opa’s en oma’s en broertjes en zusjes. Je kan je voorstellen dat een baby wel de opwinding of de spanning merkt, of zelfs stress die het feest met zich mee brengt.
Ook worden baby's soms ineens in de voor jouw baby onbekende handen van Sinterklaas gelegd. Húp, voor je baby het weet ligt hij al in die vreemde armen, zonder dat jouw baby zich hier op kon voorbereiden. En gaat je baby dan huilen, dan gaat soms ook nog ineens de hele kamer lachen…
Kortom… baby’s maken het feest wel degelijk mee. Uiteraard de fijne momenten, de gezelligheid en het plezier. Maar het is een periode van 'anders dan anders'.
Onze tips voor rust en slaap voor jouw baby:
+ Tijdens deze periode is het extra belangrijk goed te kijken naar je baby en in te spelen op de signalen die jouw baby geeft. Draait je baby z’n hoofdje weg? Dan distantieert je baby zich van de situatie. Stop dan even met wat je doet. Of zoekt je baby steeds contact? Ga eens zitten voor een 1-op 1 gesprekje.
Door goed in te spelen op de behoefte van je baby, reduceer je de stress. En stress is ritme-verstoorder nummer 1!
+ Moet je dan helemaal geen Sinterklaas vieren met je baby? Natuurlijk wel! Maar misschien kan je rekening houden met het tijdstip van pakjesavond. Zodat je baby gewoon naar bed kan op het tijdstip dat je baby zou mogen slapen.
En zorg er ook voor dat alles voorspelbaar is, zodat je baby weet wat het kan verwachten. Dus het gewone dagritme en hetzelfde bedtijdritueel aanhouden. Zing je altijd ‘in de maneschijn’? Dan is het niet handig nu niet ineens Sinterklaasliedjes te zingen.
+ Houdt het klein. Je zal merken dat je baby enorm kan genieten wanneer jij tijdens de speelmomenten de Sinterklaasliedjes gaat zingen en je jouw baby ondertussen lekker wiegt. Of 'kiekeboe' speelt met de muts van de Piet.
Ook is het uitpakken van cadeautjes voor een baby vaak nog leuker dan het speelgoed zelf! Dus lekker samen inpakpapier scheuren vinden baby’s het einde!
Jouw dreumes en Sinterklaas en slapen
Dreumesen lijken vaak al ouder dan ze zijn. Ze lopen al dapper in het rond en beginnen wat met praten. Ze zijn druk aan het uitvinden hoe de wereld werkt en hoe zij daar invloed op kunnen hebben. En dan opeens is iedereen in rep en roer, alles is anders. Bij de kinderopvang, maar ook met opa en oma en thuis.
Wow! Je dreumes had net een beetje door hoe het “normale” leven eruit zag en nu opeens gaan de dingen helemaal anders. Dat kan voor sommige dreumesen best intens zijn. En dan ga je op “aan” en heb je geen tijd en rust om te gaan slapen. Helemaal als het ritme nog in ontwikkeling is. De kans bestaat dat jouw dreumes bijvoorbeeld het tweede slaapje gaan weigeren, terwijl jouw dreumes deze juist zo enorm nodig heeft.
Onze tips voor rust en slaap voor jouw dreumes:
+ Voor dreumesen is het heel belangrijk dat hun wereld zo door blijft draaien als het altijd draaide. Dus op hetzelfde tijdstip opstaan, dezelfde activiteiten doen en hetzelfde slaapritme aanhouden. Ook het bedtijdritueel is zo belangrijk, omdat dit bedritueel van vaste handelingen het lijfje de signalen geeft dat het tijd is om te gaan slapen. Drukke activiteiten wil je het liefste plannen in de ochtend, houdt het in de middag dus wat rustiger en voorspelbaar. Vooral rondom dat tweede slaapje is dat belangrijk.
+ Dreumesen zijn dol op herhaling en spelen graag na wat ze hebben gezien. Dus schoentje zetten, pakje uitpakken, de grote zak vullen en legen. Door samen met ze te spelen kunnen kinderen zich dit eigen maken. Ook kan je ze zo voorbereiden op pakjesavond. Je dreumes weet wat er gaat gebeuren en zal er meer plezier aan beleven.
+ Slaapt jouw dreumes slecht? Beperk je activiteiten in deze periode… feest hier, feest daar en je dreumes is na Sinterklaas nog niet klaar.. want de kerstdagen komt er ook nog aan. Kies de feestmomenten dus bewust (en waar dat kan), het liefste om de slaapjes heen. Pakjesavond kan je ook rond 16.00 uur starten na de middagdut, zodat je kindje nog vrolijk en gezellig is en de gewone tijd weer naar bed kan. Of op zondagochtend. Wedden dat de rest van de familie daar begrip voor heeft? En zijn er oudere kinderen? Die zijn alleen maar blij dat ze niet tot in de avond moeten wachten.
Jouw peuters of kleuter en Sinterklaas en slapen
Peuters en kleuters hebben al veel meer begrip van wat er gaat komen. En hun fantasie kan behoorlijk met hen aan de haal gaan. Duizenden vragen kunnen ze hebben. En met deze vragen komen soms ook angsten. Pieten die hun huis binnensluipen als ze slapen? Dat is geen fijn idee. Kinderen kunnen behoorlijk meegenomen worden in het hele Sinterklaasverhaal. En hij is ook nog eens overal! Op de peuterspeelzaal of school, tijdens het winkelen, op de peutergym, bij de zwemles, op het werk van papa en mama, tijdens het boodschappen doen of bij de gastouder.
Veel kinderen vinden het geweldig, maar er zijn ook peuters en kleuters die er zo op in gaan, dat je je als ouder moet afvragen of het nog leuk is.
En dat moet wat ons betreft het belangrijkste zijn. Merk je veel spanning bij je peuter of kleuter in deze periode? Is het bijvoorbeeld niet meer leuk dat piet een cadeautje komt brengen in de nacht?
Onze tips voor rust en slaap van jouw peuter en kleuter:
+ Misschien kan hij het pakketje overdag brengen? Tijdens het boodschappen doen bijvoorbeeld, zodat je kindje lekker kan slapen.
+ Misschien mag je kindje wel bij opa en oma de schoen zetten en blijft jullie huis “veilig” zonder insluipers.
+ Een briefje op de deur met het vriendelijke verzoek de cadeautjes in de tuin te zetten en niet in huis te komen, kan ook helpen.
+ Is het niet meer leuk dat je kind zo lang moet wachten op pakjesavond, omdat het er zo mee bezig is? Wellicht kan je dit “hoogtepunt” naar voren halen, zodat de spanning eraf is. En na het middagslaapje ermee beginnen ipv de avond. Zodat je kindje wel op de gewone tijd naar bed kan.
+ En heel belangrijk; Dreig niet met Sinterklaas. “Als je niet luistert, krijg je geen cadeautje” of “Anders ga je mee naar Spanje” Hiermee maak je het voor een kind, vaak onbedoeld, nog spannender dat hij komt. Iets anders wat we vaak zien is dat kinderen bij Sinterklaas op schoot moeten gaan zitten… en het is al zo spannend en dan ook nog bij zo’n vreemde man op schoot. Blijf dus naar je kindje kijken.
+ Maar ook 'kleine' dingen als een handje geven of een tekening geven. Door te kijken naar je kind, niks te dwingen of te forceren, laat je het weten dat het goed is dat je peuter of kleuter even afwacht en kijkt. 'Is het veilig?' 'Is het goed?' Dan mag je best naar Sinterklaas of Piet gaan. Zo heeft een kind controle over de situatie. Vaak ontdooien kinderen na een tijdje en durven ze toch te gaan. En anders weten ze voor de volgende keer dat het goed is en ze in elk geval geen dingen hoeven te doen die ze niet willen.
+ Als je hele wereldje op de kop staat, is het fijn dat er dingen zijn waar je altijd van uit kan gaan en die altijd zo verlopen als ze normaal ook verlopen. Denk hierbij aan jullie vaste rituelen, dagritme en bedtijdritueel. Ga geen verhaaltje weglaten in het bedtijdritueel omdat je net het schoentje hebt gezet en het ietsje later is geworden. Maar lees juist wél voor, als je dit normaal ook doet!
Het lijf van je kindje heeft juist deze signalen dat het tijd is om te gaan slapen, hard nodig. Het moet namelijk opboksen tegen alle spanning die Sinterklaas met zich mee brengt.
Bij sommige kinderen brengt het zoveel spanning met zich mee, dat het niet meer leuk is. Ouders en kinderen zien weer op tegen deze periode. Wij horen ook steeds meer dat ouders besluiten om 'het geheim' al van jongs af aan te vertellen.
Hoe je het gaat vieren is helemaal aan jullie, wij raden aan vooral naar je kindje te blijven kijken en zoveel mogelijk aan je vaste rituelen vast te houden.
Fijne Sinterklaas-tijd!
- geschreven door Anneke, slaapcoach- & dreumes en peuterspecialist bij Bureau van slaap-
Heb je vragen over deze blog of wil je graag een keer sparren over het slaapgedrag van jouw kindje? Stuur ons gerust een e-mail naar info@bureauvanslaap.nl of plan een gratis en vrijblijvende kennismaking in via onze website.
Liefs, Marijke, Patricia & Anneke
Team Bureau van slaap
0615046636
info@bureauvanslaap.nl
Comments