Verwen je je kindje door responsief te reageren?
Responsief reageren betekent dat je adequaat reageert en inspeelt op de signalen en emoties van je baby. Kinderen hebben -vooral als ze nog zo klein zijn en nog niet kunnen communiceren- het nodig dat ouders signalen opvangen en er effectief op reageren. Op basis daarvan krijgt je kindje vertrouwen. Met andere woorden: hij leert dat zijn ouders bereikbaar zijn. In combinatie met veel aanrakingen, knuffelen, huid-op-huidcontact en een bak met liefde liefde, raakt hij veilig gehecht. En die veilige hechting is weer belangrijk voor een stabiele, emotionele ontwikkeling.
Het maakt namelijk dat je kindje zich veilig gaat voelen en vanuit dat gevoel ook weer durft los te laten om de wereld te gaan ontdekken. Maar dus ook durft los te laten om zelf te gaan slapen! Ik ben dan ook altijd groot voorstander om je kindje geborgenheid te bieden bij het leren zelf in slaap te vallen. Dus niet je kindje in een bedje neerleggen en weglopen (ook al is het 'gecontroleerd 'laten huilen). Want als je kindje altijd hulp heeft gehad, dan kan je niet verwachten dat het van de een op de andere dag zelf in slaap valt. Je kindje weet namelijk niet wat het moet doen alleen in dat bed, dus is begeleiding daarbij heel belangrijk. Maar veel ouders zijn bang dat als ze steeds responsief reageren, kindjes verwend worden. Soms niet eens vanuit hun eigen gevoel, maar wel wat de omgeving goed- of afkeurt. Dat hun kindje zo afhankelijke slaapassociaties ontwikkelt.
Maar juist uit minder goede hechting komt óók weer minder goed slapen. Je kindje een tijd laten huilen levert alleen maar stress op bij hem (en waarschijnlijk ook bij jou;) Dus de eerste maanden vooral aan die hechting en dat vertrouwen werken.
Daarnaast betekent responsief reageren niet dat je álles om je kind laat draaien. Dus je kindje de hele tijd maar moet dragen, bij elk kraaitje moet oppakken en nooit meer mag neerleggen. Of je altijd maar samen moet slapen of de hele dag borstvoeding moet geven. Het gaat erom dat je signalen en behoeftes van je kindje leert herkennen en daar responsief op reageert. Dát geeft je kindje vertrouwen. En vertrouwen leidt tot ontwikkeling van onafhankelijkheid.
Dus lieve ouders, ben niet bang dat je je kindje de eerste maanden teveel verwend. En ontstaat er onverhoopt wel een grote onafhankelijkheid waardoor je kindje alleen nog maar kan slapen bij jou? Dan kan het vanaf die 6 maanden ook nog prima afgebouwd worden. Geen zorgen daarover, geniet dus lekker van je kindje dichtbij je.
Lieve groetjes, Marijke
Bureau van slaap
06 15 04 66 36
コメント