Je ziet dat je kindje moe, of zelfs oververmoeid is. Je legt je kindje in bed. Maar slapen ho maar!
‘Mijn kindje geeft moeilijk over aan de slaap.’
‘Mijn kindje vecht altijd tegen de slaap.’
‘Misschien heeft mijn kindje gewoon niet zoveel slaap nodig.’
‘Misschien lijkt mijn kindje moe, maar is hij niet moe?’
Dit hoor ik dagelijks. Maar juist oververmoeidheid zorgt ervoor dat je kindje dit gedrag gaat vertonen. Maar ook kenmerkend is:
+ Je kindje wordt extreem vroeg wakker en is een echte vroege vogel (vóór 6.00 uur);
+ Je kindje doet alleen hazenslaapjes (20-30 minuten slaapjes);
+ Je kindje is extreem vrolijk, vol energie en overactief;
+ Snel wisselen van vrolijk naar boos. En snel geïrriteerd;
+ Excessief huilen, ontroostbaar en overstrekken;
+ Je kindje valt heel moeilijk in slaap of juist super snel (binnen een paar minuten)
Want krijgt je kindje niet voldoende slaap, dan gaat het lichaam van je kindje op die ‘aan-stand’, ik noem het ook wel de entertainment- stand. Want het lichaam denkt; ' ok, we gaan niet slapen? Dan gaan we nog weer even door.' En dan gaat het lichaam cortisol (stresshormoon) aanmaken wat zorgt voor een energie-boost. Dus lekker inslapen, ho maar!
Kindjes die daarnaast met veel verzet, opbouw van cortisol en dan ook nog oververmoeid gaan slapen worden vaak veel vaker wakker 's nachts en zijn vaak vroege vogels. Te vroeg wakker en dus niet uitgerust. En dat leidt dan weer tot slechtere dagslaapjes en ga zo verder. En voldoende slaap is zo belangrijk voor herstel, groei & ontwikkeling. En voldoende slaap zorgt ervoor dat je kindje makkelijker in slaap valt, doorslaapt en meer tevreden is.
Oververmoeidheid voorkomen is dus beter dan ‘genezen’.
Slapen dus! Maar hoe dan? Want dat wil je misschien wel, maar je kindje ‘werkt’ gewoon niet mee..
De tips van Bureau van slaap:
+ Werk met de wakkertijden uit onze wakkertijden hulpgids als een mooie leidraad en wees meer excellent met je timing als je kindje weinig of geen slaapsignalen geeft. Consequent, dat betekent meer dan een paar dagen;
+ Kalmeer je kindje eerst en laat het tot rust komen. Een kind dat alleen maar huilt gaat niet zelf inslapen. Leg je kindje slaperig weg ipv huilend.
+ Slapen doet slapen. Ben niet zo snel bang dat je kindje te veel slaapt krijgt. Kinderen krijgen in de meeste gevallen minder slaap dan ze nodig hebben.
+ Beperk de hoeveelheid prikkels op een dag; oververmoeidheid en overprikkeld zijn gaan hand in hand. Bouw de dag een uur voor bedtijd af en zorg voor een consequent bedritueel
+ Mindset! Alles valt of staat ook met mindset. Geloof erin dat je kindje het nodig heeft en denk niet bij elke slaapje; ' hij gaat vast toch niet slapen' . Ben daadkrachtig, consequent en zet door. Houd moed.
+ Bied wat extra hulp als dat nodig is, maar zonder nieuwe afhankelijke slaapassociaties te creëren. Een wandelwagen en draagzak zijn minder afhankelijk dan in slaap voeden of in slaap wiegen
+ Geen slaapje? Zet de knop om, blijf niet stug doorzetten met een hoop tranen en een hoop frustratie. Dat werkt averechts. Dan knop om, door met de dag en inkorten van wakkertijd naar volgende slaapje.
Ga ervoor.
Lieve groetjes, Marijke & team
Bureau van slaap
06 15 04 66 36
Wist je trouwens dat we een hele fijne online training hebben ontwikkeld om je kindje op een liefdevolle manier zelf in- en door te laten slapen? Zonder je kindje te laten huilen. Lees er hier meer over.
' Ik ben Marijke Smeding, founder van Bureau van slaap en gecertificeerd kinderslaapcoach voor kindjes van 0-4 jaar. Ook ben ik trotse moeder van 2 kinderen en naast slaapcoach voor baby en kind ook ervaringsdeskundige. Samen met mijn team helpen wij 95% van de gezinnen succesvol naar meer slaap, met onze liefdevolle aanpak. Bureau van slaap kijkt altijd eerst overkoepelend wat het lekker slapen in de weg staat en werkt met ouders aan de oorzaak van het slaapgedrag. Wij zijn succesvol met onze methodiek en staan bekend om onze liefdevolle aanpak, zonder je kindje te laten huilen.
Dus doet jouw kindje alleen maar korte slaapjes van 20 tot 30 minuten, de zogenoemde hazenslaapjes? Of wordt jouw kindje altijd om 5:00u wakker en is dus een echte vroege vogel? Slaapt jouw kindje niet door en heeft je baby nog veel nachtvoeding nodig? Valt je baby niet zelf in slaap?
Neem vrijblijvend contact met ons op of plan een gratis kennismakingsgesprek.'
コメント