Is je baby in slaap laten huilen schadelijk? Dus je baby laten huilen om je baby te leren zelf in slaap te vallen?
Je leest op internet verschillende meningen of het schadelijk is om je baby in slaap te laten huilen. En dat is verwarrend, dat begrijpen wij. Er zijn verschillende slaapcoach praktijken en ook sommige consultatiebureaus, die adviseren dat het niet schadelijk is om je baby te laten huilen. Er wordt bijvoorbeeld gesteld dat het prima is om je (pasgeboren) baby 3-5 minuten te laten huilen. Zelfs opbouwend tot tientallen minuten.
Wij zijn van mening dat laten huilen wel degelijk van invloed kan zijn op jouw kindje en we leggen je uit waarom.*
Laten huilen kan een negatieve invloed hebben op de hechting en ontwikkeling van jouw baby
Wist je dat je baby leren zelf in slaap te vallen, door (gecontroleerd) laten huilen van invloed kan zijn op de hechting en ontwikkeling?
Ten eerste als een baby of kindje zich niet gehoord voelt, raakt het zijn vertrouwen kwijt in jou als ouder. Hij huilt omdat hij je nodig heeft, maar jij reageert niet. Dit kan iets doen met de hechting tussen jou en je kindje.
Ten tweede; baby's kunnen zichzelf nog niet reguleren en hebben jou als ouder daarvoor nodig; zogenoemde co- regulatie. Dat betekent dat ze jou als ouder nodig hebben om de emoties te reguleren en zich weer comfortabel te voelen.
Ten derde, wist je dat bij je baby al na 90 seconden huilen de cortisolwaardes zó omhoog gaan, dat het stress oplevert in het lijfje? Reageer jij als ouder daar onvoldoende op, dan neemt het stressniveau steeds meer toe.
En ten vierde, wist je dat een baby met maar 25% van zijn hersencapaciteit wordt geboren en dat het in de eerste 2 jaren ontwikkeld? En dat té veel stress daar weer invloed op kan hebben?
Hoe voorkom je dat je baby of kindje huilt?
'Mag je baby of kindje dan helemaal niet huilen?' Uiteraard wel en soms stopt je kindje ook niet met huilen, hoeveel je ook je best doet om je kindje te troosten.
Wat je kan doen om je kindje te kalmeren? Laat je kindje niet alléen huilen! Troost je kindje, neem je kindje dichtbij je, dat zorgt er al voor dat er minder cortisol (stresshormoon) wordt aangemaakt en je kindje weet dat hij op jou kan vertrouwen. Dat hij op jou kan bouwen. Dat jij er voor hem bent.
Neem je kindje lekker bij je, draag je kindje, houdt het tegen je aan je aan. Dan komt het hormoon oxytocine vrij. En oxytocine is het gelukshormoon en zorgt ervoor dat je kindje zich beter kan reguleren en zich fijner voelt.
Voel je niet schuldig als jij je kindje zelf in slaap liet vallen door te laten huilen.
Dit is geen post om je een schuldgevoel aan te praten, wij weten dat als je kindje niet goed (zelf) slaapt, je van alles probeert. Dat doe je uit liefde voor je kind, omdat je je kindje meer en beter slapen gunt. En er wordt ook nog eens veel op internet geschreven dat het allemaal wel meevalt, immers wij zijn ook groot geworden. Maar inmiddels zijn er zoveel nieuwe onderzoeken en inzichten, dat we jou graag daarover willen informeren.
En wij weten dat het voor jou als ouder ook heel stressvol is als jouw kind maar blijft huilen en niet zelf gaat slapen. Maar slaaptrainen en laten huilen is wat ons betreft nooit de oplossing.
Waarom wordt slaaptrainen met (gecontroleerd) laten huilen nog steeds geadviseerd?
Helaas worden nog steeds veel ouderwetse methodieken, of een afgeleide daarvan, geadviseerd. Methodieken die niet alleen onvriendelijke zijn voor baby’s, maar ook voor ouders. Waarbij je de kookwekker zet om te timen hoe lang je kind moet huilen voor je er heen mag. Waarbij je strakke slaapschema's volgt met gezette tijden van in bed leggen en wakker maken. En waarbij je kindje vooral alleen op een kamertje moet leren slapen. Methodieken die vooral jou als ouder veel regie en houvast geven. Maar vaak tegelijkertijd ook super onzeker maken omdat maar weinig kinderen in zo'n strak ritme passen.
En in 2016 werd een Australisch onderzoek van de Flinders University gepubliceerd waarin werd gesteld dat de cortisolwaardes van baby’s niet verhoogden bij een slaaptrainingsmethodiek. Tussenpozen van laten huilen werden steeds meer vergroot om de om de baby zelf in slaap te leren vallen met huilen.
Het onderzoek is helaas door de media enorm zwart- wit gepresenteerd. Zo werd er bijvoorbeeld niet vermeld dat het een onderzoek met baby’s van 7 maanden en ouder betrof. Geen jonge baby’s dus, maar helaas werd het onderzoek zo wel door de media gepresenteerd; 'dat je baby in slaap laten huilen dus ok is.'
Bovendien zijn er ook geen resultaten gepresenteerd over hechting en ontwikkeling.
Je baby of kindje zonder te laten huilen in slaap leren vallen?
Het kan! Het alternatief op slaaptrainen is je kindje liefdevol begeleiden. Maar hoe dan? Hoe krijg je je kindje dan zonder te laten huilen zelf in slaap?
Het goede nieuws is; dat kan! En dus ook kan zónder je kindje alleen in zijn bedje te laten huilen.
Graag willen we je inzicht geven in hoe je op een liefdevolle manier je kindje kan begeleiden bij zelf in slaap vallen en waarom onze aanpak duurzamer is dan een (gecontroleerd) laten huilen- methode.
Daarom bestaat onze liefdevolle methode die effectief bewezen is, zonder dat je bij je kindje weg moet lopen of je kindje niet aan mag raken.
Deze aanpak hebben we voor jou ontwikkeld. Mede omdat we vaak horen dat ouders voor een (gecontroleerd) laten huilen aanpak kiezen uit wanhoop (laatste redmiddel). Maar dat het totaal niet duurzaam is. En dat ze diep in hun hart graag hun kindje liefdevol zelfstandig willen leren slapen.
Waarom valt mijn niet baby niet zelf in slaap? Onderzoek de oorzaak!
Een veelgestelde vraag!
Dat je kindje niet zelf in slaap kan vallen heeft altijd een oorzaak. Of een oorzaak gehad, en is het inmiddels gewenning. Daarom vinden wij het interessanter om eerst op zoek te gaan naar die oorzaak. Waar is het slaapgedrag ontstaan? Misschien al lang geleden? Dat jouw kindje niet wilde slapen en je (logisch!) meer hulp bent gaan bieden? Puur uit liefde, want dan werd er in ieder geval geslapen? Super logisch! Maar waarschijnlijk heb je gemerkt dat er steeds meer en meer hulp nodig is en je kindje lichter en alerter gaat slapen. En dus beland je in een vicieuze cirkel van steeds meer hulp en minder goede slaap.
Misschien is de oorzaak, of de trigger, al lang weer verdwenen. Maar speelt inmiddels de gewenning. Er is een routine ontstaan van - 'ik kan niet slapen- ik roep (huil) om mijn ouders- zij pakken mij op- nemen mij mee naar hun bed- daar slaap ik tegen mijn ouders aan, verder' -
Met andere woorden; kan je je kindje kwalijk nemen als je kindje altijd hulp krijgt bij in- en doorslapen, dat hij het niet van de ene op de andere dag zelf doet? Waarschijnlijk weet je kindje niet meer hoe hij zelf in slaap moet vallen; verleerd of misschien zelfs nooit geleerd.
Daarom adviseren wij ouders altijd om eerst op zoek te gaan naar de oórzaak van het slaapgedrag. En ook te bekijken of alle factoren die het slapen belemmeren al in zicht, of in behandeling zijn. Met andere woorden, wij noemen dat; ' Is de basis op orde?' Kán je van je kindje verwachten dat hij zelf in- en doorslaapt *?
En is het antwoord ja? Dan kan je pas aan de gewenning werken.
Slaaptraining versus liefdevol begeleiden
Iets ontwennen bij een kindje levert altijd protest op. Maar door weg te lopen en je kindje te laten huilen, los je de 'oorzaak' niet op. Je kindje kan nog geen klokkijken en weet niet het verschil tussen 5 of 10 minuten. Hij gaat huilen, meer en meer.
En dat vele huilen levert alleen maar een toename van het hormoon cortisol op, wat weer drukt op het slaaphormoon. Met als resultaat dat inslapen alleen maar lastiger en lastiger wordt. En dan hebben we het er nog niet eens over, hoe jij je als ouder hierbij voelt..
Dat je kindje gaat protesteren, dat is logisch. Je doorbreekt een routine en dat verwart jouw kindje. Wij vinden dat dat begeleiding vraagt.
Slapen mag je kindje leren, daar mag je je kindje bij helpen
Vergelijk het met leren lopen; dan help je je kindje ook en stimuleer je je kindje met bemoedigende woorden en ben je trots als er kleine stapjes gezet zijn. Je begeleidt en helpt je kindje. En ook dat gaat niet meteen goed.
Maar doordat je je kindje liefde geeft en er voor hem bent, krijgt hij vertrouwen dat hij het niet alleen hoeft te doen. En dus zal hij steeds meer loslaten en dat is precies wat zelf slapen is. Slapen is een vaardigheid en dat mag je leren. En daar mag je je kindje bij helpen.
Tot slot
We hopen dat je met het lezen van deze blog inzicht hebt gekregen dat (gecontroleerd) laten huilen niet hoeft.
Volg je hart, doe wat bij jou past.
Wil je meer weten, neem dan gerust contact met ons op. We kijken met alle liefde met je mee of onze aanpak bij jou en jouw kindje past.
Unieke online training voor jou als ouder!
We hebben een speciale online training ontwikkeld waarin ik je stap voor stap meeneem om aan een mooie basis te werken. En als niks het lekker slapen nog in de weg staat, om dan je kindje zelf én in eigen bedje te leren slapen. Zonder te laten huilen en weg te lopen of je kindje niet meer aan te mogen raken ( zoals je bij veel slaaptrainings-methoden ziet). Maar echt je kindje liefdevol gaat begeleiden. Er zit ook een hele duidelijk instructie video bij waarin ik je echt aan het handje neem hoe je het doet en ook tegen welke ‘problemen’ je gaat aanlopen.
Wil je dus met onze liefdevolle aanpak van Bureau van slaap aan de slag? De training kan ik je echt van harte aanbevelen. En is het niet voor nu, onthoud het dan misschien voor later. Omdat het geen slaaptraining is, kan je er al mee aan de slag vanaf dat je kindje een paar weken oud is.
Liefs, Marijke & team
info@bureauvanslaap.nl
* de effecten van je baby laten huilen verschillen per baby. Elke baby is anders en ook de duur en frequentie van laten huilen zijn van invloed.
** met doorslapen bedoelen wij in deze blog niet de hele nacht zonder nachtvoeding kunnen. Nachtvoeding is tot een bepaalde leeftijd heel normaal. En als jouw kindje goed drinkt en dan weer doorslaapt, bedoelen wij daar in deze blog mee: doorslapen.
Bronnen:
- Waarom liefde zo belangrijk is; Sue Gerhardt
- Waarom je baby gewoon laten huilen een slecht idee is, Marilse Eerkens
- Psychologie Today: Dangers of crying it out - Evolutionary parenting: Gentle sleep resources - Controlled Crying, Cortisol, and Attachment: a critical look - Ria Blom, regelmaat en inbakeren
- Solve your child’s sleep problems, Richard Ferber
- Notitie in reactie op ‘De (concept) Richtlijn ‘Aanpak van excessief huilen bij zuigelingen’
- Kiind.nl
- Prikkelbaby webinar ‘prikkels en de invloed op slaap’
- Richtlijn: Gezonde slaap en slaapproblemen bij kinderen (2017)
Comments