top of page
Foto van schrijverMarijke- Bureau van slaap

Introduceren van een vloerbed.



ALLES WAT JE WIL WETEN OVER EEN VLOERBED

Handige tips voor het veilig introduceren van een vloerbed. Ook wel een Montessori bed genoemd. Heb jij je wel eens nagedacht over en vloerbed voor jouw kindje? In dit blog vertel ik je alles wat je wil weten over een vloerbed. Ik sluit af met de ervaringen van drie moeders, die op verschillende leeftijden een vloerbed hebben geïntroduceerd.


WAT IS EEN VLOERBED?

Een vloer(grond)bed is een laag bed vlakbij de grond. Soms is het alleen een stevig matras, maar je kunt er ook een lattenbodem onder leggen (o.a. voor goede ventilatie). Of een speciaal frames. Bij een vloerbed kan je kindje gemakkelijk in en uit bed komen, zonder hulp van jou als ouder.


Een vloerbed wordt ook wel een Montessori bed genoemd, vernoemd naar Maria Montessori. Zij was een Italiaanse kinderarts en pedagoog. Vanuit de Montessori-benadering wordt de nadruk gelegd op het bevorderen van de onafhankelijkheid, vrijheid en het eigen leerproces van het kind. Omdat kinderen bij een vloerbed zelf gemakkelijk uit bed kunnen komen, past het bedje binnen deze visie.

 

WAAROM KIEZEN VOOR EEN VLOERBED? DE VOORDELEN VAN EEN VLOERBED:

  • Met een vloerbed beperk je niet de mobiliteit van je kindje, maar kan een kind zelf bepalen wanneer het gaat liggen, slapen of nog even gaat spelen. Op deze manier kunnen kinderen zelfstandig op ontdekkingstocht gaan en je respecteert hiermee de keuzes die jouw kindje wil maken.

  • Door het gebruik van een vloerbed kan je kindje zelf kiezen wanneer hij gaat slapen. Hierdoor wordt slapen leuker, en wakker worden ook. De gedachte erachter is dat doordat een kindje zich vrijer voelt, het waarschijnlijk ook een stuk beter en rustiger zal gaan slapen.

 

VOORDELEN VAN

VLOERBED:

Onafhankelijkheid: een kindje kan zelf kiezen wanneer het gaat slapen of dat het nog even wil spelen. Hierdoor is een kindje minder afhankelijk van jou.

Veiliger: als kindjes ouder worden en uit bed proberen te klimmen, is een vloerbed een stuk veiliger. Een kindje kan zelf uit bed komen. Belangrijk is dat de kamer van je kindje veilig is.

Zintuigelijke ontwikkeling: kruipen, rollen, er overheen klimmen: een vloerbed biedt een kindje de mogelijkheid om zijn slaapomgeving volop te ontdekken en erin te spelen.

Makkelijk voor jou als ouder: je hoeft je kindje niet in en uit het ledikant te tillen om bijv. te troosten. Bij een vloerbed kruip je gemakkelijk even ernaast op een matras dat je erbij kunt leggen. Het troosten is makkelijker, dan over de rand van een ledikant hangen.

Fantasie: een peuter heeft een levendige fantasie, waarbij ze soms bang zijn dat er monsters of spoken onder hun bedje zitten. Het voordeel van een vloerbed is dat er geen monsters onder kunnen zitten!

Je hoeft geen valhekje te plaatsen: Een omheining kan wel fijn zijn als je kindje nog klein is. Maar kies je voor een bedje zonder omheining en rolt je kindje er per ongeluk uit, dan maakt je kindje toch een zachte landing. Je kunt kiezen om er bijvoorbeeld een matje naast te leggen, zodat je kindje niet op de koude vloer rolt.


WAAROM NIET KIEZEN VOOR EEN VLOERBED? DE NADELEN VAN EEN VLOERBED:

  • Afhankelijk van de leeftijd en de vindingrijkheid van je kindje kan het slapengaan wat langer duren. Door de vrijheid kan je kindje bijvoorbeeld ‘vergeten’ te gaan slapen. Je kindje zal in het begin echt op ontdekkingstocht gaan. Dit vraagt wat meer geduld van jou als ouder.

  • Bij een baby kan het zo zijn dat hij gaat omrollen, gaat kruipen en zo uiteindelijk buiten het vloerbed belandt. Er zal dus niet altijd op het vloerbed geslapen worden, maar soms ook ernaast.

  • Hoewel een vloerbed (bij correct gebruik) veilig is, moeten er meer veiligheidsmaatregelen genomen worden dan bij een ledikantje. Denk aan stopcontacten beveiligen, losse snoeren wegwerken en kast vastzetten aan de muur. Alles wat niet gepakt mag worden, moet hoog worden weggezet en het slaapgedeelte moet vrij zijn van gevaren. Neem dus maatregelen voor een veilige slaapomgeving.


VANAF WELKE LEEFTIJD EEN VLOERBED INTRODUCEREN:

Er is niet echt een richtlijn of bepaalde leeftijd waarop een kindje op een vloerbed mag slapen. Je kunt een vloerbed dus zelfs al vanaf de geboorte gebruiken. Maar veiligheid boven alles. Zorg dus voor een veilige en comfortabele slaapomgeving. Belangrijk is bijv. een goed matras, ventilerende lattenbodem maar ook dat je kindje niet ergens tussen kan komen te liggen of zichzelf ergens aan kan stoten. Gebruik geen stoffen bedomranders, klamboes of lichtslingers.

 

ERVARINGEN OUDERS INTRODUCTIE VLOERBED.

Vind jij het spannend of kan je nog wat handige tips gebruiken bij de introductie van een vloerbed? Het is natuurlijk erg spannend als je gaat kiezen voor een vloerbed. Of twijfel je nog of een vloerbed geschikt is voor jouw kindje? Lees hieronder de ervaringen van 3 ouders die op verschillende leeftijden een vloerbed hebben geïntroduceerd.(1)


Jurre: introductie van vloerbed bij 5 maanden:


Wat is jullie beweegreden geweest om te starten met het introduceren van een vloerbed?

“          Ik heb me al voor de geboorte verdiept in een vloerbed, het leek me een mooi idee dat hij zelf kon bepalen of hij erin of eruit wilde. In het kader van zelfstandigheid (Montessori). Ook het feit dat hij niet hoeft te schreeuwen als hij eruit wil hielp mee. Hij kan zelf eruit om te spelen tot wij hem komen halen.”

 

Hoe hebben jullie de introductie van het vloerbed aangepakt? Veel ouders hebben

hier natuurlijk vragen over. Want wat als hij niet gaat slapen of als hij continue zijn kamer gaat verkennen en gaat spelen. Wellicht kun je jouw ervaring met ons delen?

“          Jurre was 5 maanden toen we hem van de co-sleeper op zijn vloerbed gingen leggen. We hebben in het begin wel een ledikant gehad maar hij vond de dutjes erin doen moeilijk. Ik vond het ook moeilijk, want je staat de hele tijd voorovergebogen boven het ledikant. Een vloerbed heeft als bijkomend voordeel dat je lekker naast je kindje kan kruipen om te troosten of bv borstvoeding te geven, je hoeft je kind niet over te leggen.

 In het begin kon hij nog niet kruipen dus kon hij er nog niet zelfstandig uit, hij rolde er wel vaak uit. Maar door een kleedje of een extra matrasje kan je dat opvangen. Nu hij ouder is kan hij zelf erin en eruit. Onze ervaring is nu dat hij regelmatig ergens anders in slaap valt, dat is prima. Maar ellenlang spelen, nee dat is hier nog niet gebeurd en hij is nu 1,5 jaar oud.  “


Hoe lang heeft het ongeveer geduurd, voordat je kindje gewend was aan het vloerbed en wat zijn je tips?

“ Vooral ik moest eraan wennen dat hij niet meer naast mij sliep. Maar met een kleine week was alles volledig gewend. Ik vond het heel fijn om een camera te hebben om hem in de gaten te houden! “


Wat is tegengevallen, waar had je van tevoren misschien niet voldoende over nagedacht of waar liep je praktisch tegenaan?

“          In het begin rolde hij vaak uit zijn bed waardoor hij wakker werd, dat hebben we eerst opgevangen met kleedjes of een extra matrasje. Maar hij bleef rollen dus hebben we van die zwemnoodles (2) onder het hoeslaken gedaan en dat hielp heel goed. Toen hij groter werd hebben we dat vervangen voor een bedhekje. Zo kan hij nog steeds zelf uit zijn bed, maar als hij naar de zijkant rolt, rolt hij niet uit zijn bed.  “

 

Wat is meegevallen, waar zag je bijvoorbeeld heel erg tegenop maar ging juist heel goed?

“          Ik had niet een duidelijk beeld hoe het eruit ging zien. Ik denk dat als je niet te hoge verwachtingen hebt het altijd meevalt. Hij had heel veel ruimte op het matras om te bewegen, daar maakte hij ook gebruik van. De beweegruimte in een ledikant is enorm beperkt. “


Heb je nog praktische tips om de kamer veilig te maken of andere tips m.b.t. het kamertje waar ouders echt aan moeten denken m.b.t. veiligheid?

“          Je moet het matras in het begin een stukje van de muur zetten zodat je kindje niet 'klem' kan komen te zitten bij de muur. Jurre zijn kamer was niet zo groot dus dat was wel een uitdaging. Zodra ze zelf in en uit bed kunnen moet je echt alles van de vloer halen! Draden wegwerken en super veilig maken. Kruip eens zelf op handen en knieën door de kamer en zie wat je kindje ook ziet.”


Hoe ziet jouw vloerbed eruit?

“           We hebben een matras op de grond met een lattenbodem eronder en een bedhekje.”


 

Wil je nog iets kwijt voor andere ouders die overwegen om een vloerbed aan te schaffen?

“            Doen! Het kan al vanaf de geboorte, maar zelf zou ik het aanraden om het te doen voor ze kunnen kruipen, dan weten ze niet beter. “

 

Roos: introduceren van vloerbed bij 14/15 maanden:


Wat is jullie beweegreden geweest om te starten met het introduceren van een vloerbed?

“            Al voor de geboorte van onze dochter hebben mijn vriend en ik besproken hoe we de opvoeding wilden gaan doen. We geloven allebei in de montessori-gedachte dat kinderen niet alleen tot veel meer in staat zijn dan wij denken, maar dat ze het zelf ook leuk en fijn vinden om de vrijheid te krijgen om dat te mogen doen. Ons ledikantje is tweedehands en gemaakt in de jaren 60 en niet zo diep als de nieuwe ledikantjes, dus eerder een gevaar wanneer ze eruit probeert te klimmen.  We wisten al snel dat we na een periode in de co-sleeper en het ledikant wilden gaan overstappen naar een vloerbed. De planning was een beetje rond haar 1e verjaardag, maar omdat ze toen doorlopend dubbele oorontstekingen kreeg, sliep ze veel slechter en wilden we eerst dat het weer beter zou gaan. Toen ze buisjes kreeg met 15 maanden en het goed met haar ging hebben we de stap gemaakt naar het vloerbed. Ook was ik toen net in verwachting van de tweede, dus we wilden dit op tijd doen zodat ze helemaal gewend zou zijn tegen de tijd als haar zusje kwam.”


Hoe hebben jullie de introductie van het vloerbed aangepakt? Veel ouders hebben hier natuurlijk vragen over. Want wat als hij niet gaat slapen of als hij continue zijn kamer gaat verkennen en gaat spelen. Wellicht kun je jouw ervaring met ons delen?

“           Hier waren we zelf ook heel benieuwd naar. Roos heeft zich altijd makkelijk ‘weg laten leggen’ vanaf de 4 maanden en kon goed zelfstandig inslapen. Ook nemen we haar overal mee naartoe en gaat ze wel eens logeren, dus wisten we dat ze een goede slaper was op onbekende plekken.

  • Maak de kamer veilig

 We hebben de kamer van Roos eerst veilig gemaakt zodat ze hier rond kan banjeren zonder toezicht. Haar kamer bestaat uit een soort voorportaal waar we haar kledingkast hebben gezet, de rest van haar kamer hebben we afgesloten met een traphekje, zodat ze niet zomaar de deur kan openen of uit haar kamer kan. De stopcontacten hebben we afgeschermd en er staan geen kasten in haar kamer. Het raam is te hoog voor haar en hier kan ze niet bij of naartoe klimmen. We hebben een babyfoon met camera in haar kamer zodat we soms kunnen kijken wat ze is aan het doen, of hoe ze ligt.

  • Houd het een slaapkamer

 We vonden het belangrijk dat ze haar slaapkamer blijft associëren met slapen. Dus we hebben het simpel gehouden. Er ligt een mat naast het vloerbed en er is alleen wat speelgoed te vinden wat ze niet door kan slikken (een poppenhuis, wat boeken en een stoeltje). Het moest geen veredeld speelparadijs worden, haar slaapkamer moet de ruimte blijven waarin ze slaapt. Zo gaat ze er ook mee om. Ze gaat meestal niet spelen voor het slapen en als ze wakker is, roept ze om ons, en gaat ze niet spelen. Nadat we bij haar zijn geweest kan ze ’s ochtends wel een beetje spelen in haar kamer. Ook bij het middagslaapje laat ze zich niet afleiden door het speelgoed. Tegelijkertijd is het zo volgens de montessori-gedachte ook oké als dit wel zou gebeuren, als het kindje daarna zelf maar gaat voelen dat het wil slapen en dit gaat doen.

  • Houd de rest van het naar-bed-gaan-ritueel hetzelfde

 We doen de andere stappen voorafgaand aan het wegleggen precies hetzelfde als bij de ledikant. En introduceerden de veranderingen maar 1 voor 1. Hierdoor bleef het slaapritueel herkenbaar en ging de overgang heel soepel.”

 

Hoe lang heeft het ongeveer geduurd, voordat je kindje gewend was aan het vloerbed en wat zijn je tips?

“          Het ging eigenlijk meteen goed. Ze ging gewoon slapen bij het wegleggen en ze sliep meestal gewoon door. Er zijn nog steeds wat nachten dat ze wakker wordt, en we weten niet zo goed waar dat aan ligt, heeft ze haar hoofd gestoten naast het bed, last van tandjes of oorontsteking? Het is niet altijd te herleiden naar haar slaapsituatie of gezondheid. Na enkele maanden kregen we te maken met de 18 maanden sprong en de daarbij behorende verlatingsangst. Dan was het bed soms wel fijn om even naast haar te gaan liggen zodat we die geborgenheid konden bieden in haar eigen bed en haar ‘gewoon te laten liggen’. “

 

Wat is tegengevallen, waar had je van tevoren misschien niet voldoende over nagedacht of waar liep je praktisch tegenaan?

“           We hebben een vloerbed met hierom een houten frame van een huisje (zonder hekjes), dat zit om de lattenbodem en de matras heen, hierdoor ontstaat er een beetje een gat tussen de muur en de matras op twee zijden. Als Roos jonger was geweest bij de overgang, had ik die ruimte wel wat spannend gevonden (kan ze hier wel zelfstandig uit?), en waarschijnlijk het houten frame weggelaten en alleen de lattenbodem met matras op de grond gelegd.

 Ik had van tevoren gelezen dat een kind op een vloerbed snel de ‘grenzen’ van het bed automatisch zou leren kennen als ze er een enkele keer naast zou rollen/vallen/kruipen. Zoals dat ook wij volwassenen onbewust de grenzen van ons bed kennen en er niet uit vallen. Toch vinden we onze dochter nog steeds wel eens half op de matras. Als we dit ’s nachts zien dan leggen we haar zelf terug op de matras, maar we zien ook wel dat ze zelf vaker terug kruipt of langer half op de matras/half op de mat slaapt. We hebben in het begin ook wel eens gedacht dat ze misschien wakker werd als ze naast de matras rolde/kroop maar hebben dat nooit met eigen ogen gezien. Dus dat weten we niet zeker.

 Roos is best een vroege vogel (meestal tussen 6 en 7 wakker). We hoopten dat ze na het ontwaken misschien zou gaan spelen en niet meteen om ons zou roepen, maar dat doet ze eigenlijk nooit 😊. Ze gaat bij het hekje staan en roept ons altijd tot we komen, dus het heeft helaas niet geresulteerd in iets meer minuutjes slaap voor onszelf 😉.”

 

Wat is meegevallen, waar zag je bijvoorbeeld heel erg tegenop maar ging juist heel goed?

“        Eigenlijk de hele overstap, dat het zo makkelijk ging. We waren er ook bang voor dat ze afgeleid zou worden of te veel zou gaan spelen i.p.v. slapen, maar ze snapt nog steeds heel goed dat slapen de bedoeling is. Een enkele keer is ze kort gaan spelen, maar ging ze hierna zelfstandig naar bed om te slapen. We zijn ook blij trouwens dat ze nog wel in ledikanten of campingbedjes kan slapen (bijv. bij logeren of op vakantie), we waren bang dat ze dat niet meer zou willen, maar dit is vooralsnog geen issue."


Hoe ziet jouw vloerbed eruit?


 

 


Wil je nog iets kwijt voor andere ouders die overwegen om een vloerbed aan te schaffen?

“          Probeer het! We hebben geen moment getwijfeld aan haar veiligheid. Het voelt zelfs veiliger omdat ze hier geen gekke capriolen uit gaat halen om eruit te klimmen. Ze zijn best gewild, dus mocht het voor jullie niet werken, dan ben je het zo weer kwijt! Ik hoor veel ouders vaak over een moeizame overgang van een ledikant naar een ‘gewoon’ bed, maar met een vloerbed op jongere leeftijd voorkom je misschien die lastige overgang, juist omdat je dit eerder op een veilige manier kunt doen.”


 Joah: vloerbed geïntroduceerd bij 2 jaar en 3 maanden


Wat is jullie beweegreden geweest om te starten met het introduceren van een vloerbed?

“         Na de geboorte van onze jongste zoon hebben wij een nieuw bed aangeschaft. Ons zoontje zou 1,5 jaar zijn als zijn broertje geboren zou worden, dus we wilden voor een veilig bed kiezen waar hij zelf goed uit- en in kon stappen. Ook vonden we het fijn dat er nog een hekje voor zijn bedje zat en dat hij er alleen bij het voeteneind uit kon stappen. Het bedje oogde klein, geborgen en veilig. Onze jongste zoon zou eerst nog een tijdje naast ons in de co-sleeper slapen, maar om alvast te wennen hebben wij wel het bedje al in de kamer van onze oudste zoon gezet. We lazen boekjes op het bed. Na de zomervakantie, hij was toen 2 jaar en 3 maanden hebben we cold turkey de overstap gemaakt naar het vloerbed. Hij sliep in de tussentijd nog wel in het ledikant en op vakantie in het campingbedje. Joah werd steeds groter en leek er wel aan toe te zijn. Hij had het namelijk steeds over het 'grote bed'. “


Hoe hebben jullie de introductie van het vloerbed aangepakt? Veel ouders hebben hier natuurlijk vragen over. Want wat als hij niet gaat slapen of als hij continue zijn kamer gaat verkennen en gaat spelen. Wellicht kun je jouw ervaring met ons delen.

“         We hebben het bed al langere tijd in de kamer van hem staan. We lazen voor het slapengaan boekjes op het vloerbed. Ook speelde hij wel eens in het vloerbed. Na de vakantie hebben we cold turkey de overstap gemaakt. Hij sliep altijd in de slaapzak en dit hebben we gehouden. We hebben de afspraak gemaakt dat hij eruit mag als papa en mama de deur opendoen. Hij mag altijd iets van speelgoed meenemen in zijn bed (uiteraard helemaal veilig, iets wat niet kapot kan gaan, geen losse onderdelen etc.) waar hij even mee kan spelen als hij wakker wordt. Eigenlijk verloopt dit ontzettend goed. Hij slaapt nog lekker in zijn slaapzak, waardoor hij wat beperkter is in zijn bewegingen. Als hij 's morgens wakker wordt horen we hem vaak eerst gezellig kletsen en daarna roept hij om mama. Als ik naar hem toe ga en ik doe de deur open blijft hij vaak nog even liggen en gaan we er samen uit. “

 

Hoe lang heeft het ongeveer geduurd, voordat je kindje gewend was aan het vloerbed en wat zijn je tips?

“         Na de eerste nacht ging het eigenlijk direct goed. Wellicht heeft het geholpen dat het vloerbed al enige tijd in de slaapkamer staan waardoor hij kon wennen aan de situatie. We hebben al boekjes gelezen op zijn nieuwe bed en als we boven waren, heb ik hem vaak even laten spelen op zijn bed.”


Wat is tegengevallen, waar had je van tevoren misschien niet voldoende over nagedacht of waar liep je praktisch tegenaan?

“        Momenteel heb ik nog niet echt iets wat mij tegenvalt. Hij is super trots dat hij elke keer in het grote bed heeft geslapen, zonder dat wij hier echt aandacht aan hebben besteed (we hebben geen beloningssysteem of hem extra geprijsd dat hij in het grote bed heeft geslapen). We hebben dan ook wel echt enorm veel geluk dat hij nu nog lekker in zijn bedje blijft en rustig blijft liggen tot wij komen. Hij vermaakt zich met een knuffel en speelgoed in zijn bed. “ 


Wat is meegevallen, waar zag je bijvoorbeeld heel erg tegenop maar ging juist heel goed?

“         Ik vind het echt heel erg meevallen. Ik was bang dat hij misschien zijn bed uit zou gaan. Wij slapen op zolder en hij op de eerste verdieping. Als voorzorg hebben we wel zijn deurklink omhoog gezet, zodat hij zijn kamertje niet uit kan omdat hij nog niet bij de klink kan. Ook zorgen we dat de hekjes goed dicht zijn, zodat hij niet zelfstandig naar beneden of boven kan gaan. Het is heel fijn dat hij gewoon in zijn bed blijft. Dit zorgt dat het gewoon heel rustig blijft.  “


Heb je nog praktische tips om de kamer veilig te maken of andere tips mbt het kamertje waar ouders echt aan moeten denken m.b.t. veiligheid?

“         Hekjes bij de trappen als de kinderen wel zelfstandig het bed uit kunnen. Evt. klink omhoog (als ze hier nog niet bij kunnen), zodat ze in hun kamertje blijven, babyfoon aan. Op ooghoogte van je kind door de kamer lopen. Zorg dat alle stekkers een beveiliging hebben.  “


Hoe ziet jouw vloerbed eruit? 

“        Uiteraard met een matras + Aerosleep topper en een slaapzak. 



Wil je nog iets kwijt voor andere ouders die overwegen om een vloerbed aan te schaffen?

“        Wees flexibel. Wij vonden het na de vakantie wel een goed idee om de overstap te maken, maar hadden samen ook afgesproken als zijn middagslaapjes of slaapjes eronder lijden dat we dan weer terug zouden gaan naar zijn campingbedje (ledikantje had zijn broertje inmiddels ingepikt). Ook is het belangrijk goed te kijken naar je kind. Hij is een rustig mannetje, wel ondernemend, maar wel erg afwachtend en heeft ook nog nooit een poging gedaan om uit zijn bedje te klimmen of iets dergelijks, waardoor wij wel het vertrouwen hadden om de overstap te maken.


Ter afsluiting

Dit blog is bedoeld om je te helpen in je beslissing of je wel of geen vloerbed wil introduceren voor jouw kindje. Heb je nog vragen over een vloerbed of worstel je met het slaapgedrag van jouw kindje? Stuur ons gerust een e-mail of plan een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek  of slaapconsult in via de website.


Liefs, Wendy & team


(1)De ouders die wij geïnterviewd hebben, zijn willekeurig gekozen. Zij hebben vrijwillig meegewerkt aan dit blog, zonder dat wij hen hiervoor betaald hebben. De antwoorden zijn rechtstreeks gedicteerd, zonder dat wij daar iets aan veranderd hebben.


(2)Bureau van slaap adviseert geen losse onderdelen in bed te plaatse, Wij houden ons te allen tijde aan de richtlijnen van veiligheid.nl. Het plaatsen van losse onderdelen in een kinderbed valt niet onder de richtlijnen van veilig slapen (https://www.veiligheid.nl/themas/kinderveiligheid ).


(3) De foto's die wij gebruikt hebben in dit blog zijn ter illustratie. De losse onderdelen die in de bedjes liggen zijn ter decoratie, maar voor jongere kindjes geen veilig slaapomgeving. Wij adviseren te allen tijde tijdens het (in)slapen de losse onderdelen te verwijderen en veilig op te bergen.


1.079 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page