Het lichaam van je kindje werkt op een aantal natuurlijke ritmes en slaapradartjes waardoor je kindje kan slapen (en soms juist niet). Het eerste slaapradartje wat vanaf de geboorte aanwezig is bij je kindje, is de slaapdrang (homeostatisch proces). Door die slaapdrang die zich continue opbouwt slaapt je kindje af en aan, hij laat zich er volledig door leiden.
Vanaf ongeveer 6 weken ontstaat de biologische klok (circadiaans ritme) die ervoor zorgt dat je niet zo maar de hele dag in slaap kan vallen. Maar deze moet nog volledig worden ingesteld. Immers, slapen moet je leren.
Het ideale moment om in slaap te vallen is dus wanneer de slaapdrang piekt en het circadiaans ritme laag staat. En precies dát zijn precies de WAKKERTIJDEN van een kindje. Ben je te laat? Dan gaat inslapen moeilijker of krijg je zogenoemde 'hazeslaapjes', want dan neemt het circadiaans ritme het weer over.
Dus excellent timen van die slaapjes is heel belangrijk; daarmee speel je in op de natuurlijke ritmes van je kindje. En dat geeft weer gewoonte en vertrouwen en daardoor kan je kindje makkelijker en sneller in slaap vallen. Dat maakt dan weer dat hij beter slaapt (goede slaapkwaliteit) en weet hoe hij dit kan doen. Zo ontwikkel je een goede slaapbasis. En dat helpt een kindje ook om na een slaapcyclus zelf weer in slaap kan te vallen voor de volgende cyclus (slaapconsolidatie). Overdag maar ook in de avond en nacht.
De wakkertijden zijn gebaseerd op de slaapstructuur van een kindje en dat verschilt per leeftijd.
Maar slapen volgens de wakkertijden betekent niet dat het een strak stramien is of een strak slaapschema! Want ook slapen volgens de wakkertijden is maatwerk en het zijn maximale tijden. Zo mag je de wakkertijd bij korte slaapjes, hazeslaapjes of als er helemaal niet wordt geslapen: INKORTEN. En ook naar mate de dag vordert, want moeheid stapelt zich op.
Daarnaast spelen ook nog andere factoren mee, waardoor de wakkertijden álles behalve een strak stramien van -dan moet je kindje slapen en dan moet je kindje wakker worden- is.
Daar zit ook gelijk de kracht van een slaaptraject; ik kijk en reken met je mee de eerste weken, zodat je kindje in dat fijne ritme komt. Samen zorgen we er zo voor dat er langere en meer stabiele slaapjes komen, dat er vertrouwen en houvast komt. En dan zie je na 2-3 weken dat je kindje ook echt moe wordt aan het einde van die wakkertijd, dat slapen eigenlijk vanzelf gaat en dat je kindje een fijne en stabiele slaapbasis heeft ontwikkeld.
Benieuwd naar de wakkertijden van jouw kindje? Ze staan in mijn gratis slaaptips die je kan aanvragen via mijn website. Want naast de wakkertijden zit de kracht van de Droomritme methodiek, in de overkoepelende kijk. Dat we aan álle factoren werken die het lekker slapen in de weg staan.
Wil je meer weten, of heb je alles al geprobeerd, maar blijf je in die vicieuze cirkel van korte slaapjes, moeilijk zelf in slaap vallen en onderbroken nachten? Laat me dan overkoepelend met je meekijken, zodat we samen aan ál die factoren kunnen werken.
Lieve groetjes, Marijke
Bureau van slaap
06 15 04 66 36
コメント