Een mooi bedritueel voor je baby of kind?
Een mooi bedritueel? Herhaling, herhaling, herhaling; doe alle onderdelen voordat je kindje naar bed gaat, in dezelfde volgorde. Zo weet je kindje dat het slapen eraan komt. En ook reageren de hormonen in zijn lichaam op het bedritueel. Neem voor het bedritueel in de avond het liefst 20 minuten de tijd voor. Probeer voor jezelf de knop om te zetten wat je allemaal nog 'moet' doen als je kindje slaapt. Ben liefdevol, knuffel, kus en maak het ontspannen, haasten werkt averechts.
Kijk je kindje veel aan en geef hem die oprechte aandacht die hij verdient tijdens het bedritueel.
Hoe meer ontspannen en voorspelbaarheid; hoe beter inslapen zal gaan.
In ons peuterprogramma maken wij altijd gebruik van bedritueel- kaartjes; maak voor je kindje visueel wat de dagelijkse stappen voor bedtijd zijn. Dat geeft houvast. Mijn super creatieve collega Anneke heeft maar liefst (28!) kaartjes ontworpen. Niet dat een bedritueel 28 activiteiten moet zijn (beter van niet), maar dan staat in ieder geval alles wat je nodig hebt erbij.
Deze bedritueel- kaartjes, inclusief handige tips en 'glitter-meditatie' ontvang je vanaf nu gratis als je een Peuterprogramma volgt bij Bureau van slaap. Maar wil je zelf alvast aan de slag, je kan het pakketje -geprint en wel- ook zelf bestellen via deze link .
Is een bedritueel van toegevoegde waarde als je kindje altijd in slaap wordt geholpen?
Deze vraag krijg ik regelmatig.
Valt jouw kindje alleen met hulp in slaap? Juist dán is een bedritueel helemaal van grote waarde. Veel ouders denken van niet, 'want het wiegen of voeden brengt hem uiteindelijk toch in slaap?' Maar juist ook dan wil je dat zijn lichaam het signaal krijgt dat het bijna tijd is om te gaan slapen.
Bijna alle ouders doen wel een bedritueel en wat je doet is aan jou, vind zelf een fijne routine. Maar probeer het ontspannen en liefdevol te doen. En deze routine mag ook best wat verschillen van je partner, maar ook dan geldt; herhaling, herhaling, herhaling.
Nog enkele tips:
+ Geef je kindje einde dag de mogelijkheid om prikkels te verwerken en de dag af te bouwen;
+ Dim vlak voor bedtijd de stemmen & (in de winter) de lampen;
+ Knuffel je kindje veel geef hem oprechte aandacht;
+ Doe alle handelingen in dezelfde volgorde. Je kindje hoeft echt niet elke dag in bad, maar vervang op de andere dagen door bijvoorbeeld een washandje.
+ Zing elke avond hetzelfde liedje, zelfde boekje; kinderen varen op routine;
En... denk ook aan die felle tl-lamp in de badkamer! Zonde als je je mooie avondritueel hebt gedaan en dan bij het tandenpoetsen gaat die felle lamp weer aan. Oeps....
Bedritueel en zelf in slaap vallen in eigen bedje
Routine geef je kindje dus houvast. Dat helpt je kindje te herkennen dat het slapen eraan gaat komen. Dat betekent niet dat het bedritueel alleen ervoor gaat zorgen dat je kindje zelf in slaap zal vallen in eigen bedje. Daar hebben we bij Bureau van slaap een hele methodiek voor ontwikkeld. Maar het bedritueel is daar wel een belangrijk onderdeel van. Die maken we met ouders op maat, door vooral ook te kijken wat bij ouders past. En daar voegen we de liefdevolle methodiek van Bureau van slaap aan toe om je kindje vertrouwen te geven. En vanuit dat vertrouwen durft je kindje los te laten. Dat betekent dus dat je niet wegloopt als je kindje begint te huilen. Laat weten dat je er voor hem bent. Dat vraagt misschien wat extra begeleiding, maar zie het als een liefdevolle investering.
Dus ons advies: neem je bedritueel nog eens onder de loep. Bied jij dat houvast met die grote dosis liefde en begeleiding?
Lfs,
Marijke & team | Bureau van slaap
06 15 04 66 36
' Ik ben Marijke Smeding, founder van Bureau van slaap en gecertificeerd kinderslaapcoach voor kindjes van 0-4 jaar. Ook ben ik trotse moeder van 2 kinderen en naast slaapcoach voor baby en kind ook ervaringsdeskundige. Samen met mijn team helpen wij 95% van de gezinnen succesvol naar meer slaap, met onze liefdevolle aanpak. Bureau van slaap kijkt altijd eerst overkoepelend wat het lekker slapen in de weg staat en werkt met ouders aan de oorzaak van het slaapgedrag. Wij zijn succesvol met onze methodiek en staan bekend om onze liefdevolle aanpak, zonder je kindje te laten huilen.
Dus doet jouw kindje alleen maar korte slaapjes van 20 tot 30 minuten, de zogenoemde hazenslaapjes? Of wordt jouw kindje altijd om 5:00u wakker en is dus een echte vroege vogel? Slaapt jouw kindje niet door en heeft je baby nog veel nachtvoeding nodig? Valt je baby niet zelf in slaap?
Neem vrijblijvend contact met ons op of plan een gratis kennismakingsgesprek.'
Comments