top of page
Foto van schrijverPrikkelbaby

Feestdagen en de invloed van prikkels op het slapen van jouw baby.



December is een fijne maand met alle feestdagen, mooie versieringen en geweldige lichtjes om naar te kijken. En iedereen is dol op een prachtig gedekte tafel om samen aan te eten met de mensen die je dierbaar zijn.


Toch is er een grote blinde vlek, stellen Miluška en Joyce, oprichters van PrikkelBaby, namelijk voor hetgeen wat samenhangt met de feestdagen: de december- stress en de daarbij komende prikkels. En wat daarin wellicht de meeste aandacht verdient is het effect daarvan op jouw baby.


Prikkelbaby is een samenwerking tussen Joyce Zwijnenburg – Groen – Baby en Kind en Miluška Flooren-van Eekelen – Liefdevol Dragen. Zij hebben beiden een andere achtergrond en werkveld, maar delen een passie: prikkels en prikkelverwerking bij het jonge kind. Miluška vertelt:


Invloed van stress op jouw baby


Terug naar die blinde vlek: het effect van de december-stress op jou baby.

' Waar eten we dit jaar?' ' Met welke mensen gaat dit zijn?' ' Wat wordt er gegeten?' ' Wie regelt dit allemaal?' Het zijn gewoon een aantal vraagstukken die in het leven vóórdat er een baby was al voor genoeg stress zorgen. En nu komt er een extra lading bij.


Want hoe gaan we het doen met de kleine? Qua slapen, aandacht, ritme, mogelijkheid tot überhaupt eten en wat moeten ze dan aan? Want we willen wel dat ze er leuk uitzien.


Dan komt er nog de lading bij van de mensen om je heen. Welke verwachtingen hebben zij? Hoeveel inlevingsvermogen is er in jullie situatie en hoeveel bereidheid hun eigen idealen en ervaringen opzij te zetten.


Reguleren van prikkels


Laat het me uitleggen, aldus Miluška; ' Wat hierboven staat is namelijk niet alleen maar een opsomming om zoveel mogelijk chaos te creëren in een blog. Maar om bewustzijn te creëren wat dit voor effect heeft op je kleintje. Onze baby’s zijn gebaat bij regelmaat en voorspelbaarheid. Daarom zijn rituelen zo belangrijk. Op het moment dat december start, komt er een enorme verandering voor hen in deze voorspelbaarheid en worden zo’n beetje alle zintuigen geprikkeld. Visuele prikkels door versiering bijvoorbeeld. Daarnaast zijn de geuren anders, er staat misschien wel een echte boom in de kamer en er wordt anders gekookt. Meer mensen die parfum dragen “want chique voor de feestdagen’. De geluiden zijn anders door de verandering in muziek en tijdens bijeenkomsten is het vooral ook de stemming die doorklinkt in de gesprekken.

Dingen kunnen anders voelen omdat er nette kleding uit de kast komt met meer knoopjes of kriebelende glitters en ook de eigen kleding wordt vaak aangepast voor de kerstdagen. Is je kindje al iets groter, dan komt daar het spannende effect bij van cadeautjes die uitgepakt worden en die voor prikkels zorgen.'

En dan wil Miluška nog even terugkomen op het stukje stress van jou. Dit hebben onze kinderen volledig door en doet iets met hun alertheid. Deze wordt namelijk continu verhoogd waardoor er meer adrenaline en cortisol vrijkomt bij onze baby’s wat maakt dat ze heel moe zullen zijn maar toch niet lekker kunnen slapen. Er zijn namelijk zoveel indrukken en hormonen die ze moeten reguleren en dat nog niet zelf kunnen. Daar hebben zo jou voor nodig middels co-regulatie maar dat is nu lastig omdat je zelf nogal in de stress zit.

Wat kun je hiermee doen? Best veel. En wat je er aan kunt doen zit hem niet in trucjes maar in routine en grenzen aangeven. Waarvan de laatste voor heel veel mensen de grootste uitdaging kan zijn.

Regelmaat en rituelen


Ieder moment van het jaar hebben (jonge) kinderen baat bij regelmaat en rituelen. Volwassenen overigens ook, maar zij hebben deze voor zichzelf ingebouwd en zijn niet afhankelijk van de mensen om hen heen om te bepalen hoe hun dagen er globaal uitzien. Ook hebben zij daar zelf invloed op. Maar hebben we deze controle zelf niet, dan is dat heel heftig! Denk maar eens aan heel gangbare uitspraken die wij als volwassenen hebben zoals geleefd worden, willen weten waar je aan toe bent, verwachtingsmanagement en ik heb er geen vat op. Allemaal uitdrukkingen om aan te geven dat je controle wilt hebben over de situatie, willen weten wat er komt. Je bent kalmer wanneer je niet de hele tijd om je heen hoeft te zoeken wat nu de bedoeling is.

Bij kinderen werkt dit net zo, alleen dan nog sterker. Ze begrijpen de wereld om zich heen nog niet goed en hebben baat bij de vaste peilers in de dag om zich aan vast te houden en de onverwachte zaken goed te kunnen incasseren. Zet daar een ouder bij die emotioneel betrokken is en inspeelt op de signalen die ze geven. Dit geeft ze een basisvertrouwen en de wetenschap dat het nu wellicht even onduidelijk is: maar straks komt alles weer goed!

Hoe geef je je baby basisvertrouwen?


Tien tips: 1. Zorg ervoor dat de gebruikelijke rituelen tijdens de feestdagen zo veel mogelijk gewoon doorlopen. Van dutjes, knuffel- en speelmomenten tot het reageren op hun signalen.


2. Des te kalmer en minder moe kinderen de feestdagen ingaan, des te flexibeler ze zijn omdat ze uitgerust zijn en weten dat ze op je kunnen bouwen;


3. Neem af en toe even pauze uit de grote ruimte wanneer je zelf een beetje over de kook raakt of merkt dat het je baby te veel wordt. Natuurlijk wensen we je vooral vooraf al meer rust en een laag stressniveau; 4. Ben jij de gastheer/gastvrouw dit jaar? Vraag of de gasten allemaal iets kunnen meebrengen of willen helpen met koken, zodat jij die stress een beetje kunt loslaten.


5. Geen optie? Houd het dan vooral simpel of kook van te voren zodat het enkel in de oven hoeft. 6. Ga je op visite? Ga van te voren na waar je baby rustig en veilig kan slapen. Zet het zelfde ritueel in als thuis. Of maak gebruik van een draagdoek. Over die laatste: sowieso een grote tip voor easy acces co-regulatie;


7. Neem wat vertrouwde spulletjes mee van huis, zoals eigen dekentje, slaapzak, muziekje en knuffeltje. En laat je kindje bijvoorbeeld in de kinderwagen bak slapen in plaats van voor het eerst in een campingbedje;

8. Is het een dag vullend programma? Geef je grens aan en zeg dat je in de middag aansluit. Zo kun je de ochtend rustig samen doorbrengen volgens het normale patroon;

9. Vraag anderen rekening te houden met je baby. Dus wellicht even niet bij “iedereen” op schoot en geen stromen met cadeautjes die te overweldigend zijn;


10. We begrijpen volledig dat je mooie kleding wilt bij je kleintje, zorg alsjeblieft vooral voor kleding die makkelijk zit en waar ze niet extra (negatieve) prikkels door ervaren.

Regulatie achteraf

Het kan heel goed zijn dat je baby zich “voorbeeldig” houdt tijdens de festiviteiten zelf om de nacht, of zelfs dag(en), erna helemaal van de kaart te zijn. Niet kunnen slapen, veel huilen. Schrik daar niet van! Dat is puur het loslaten en reguleren van alles wat ze hebben meegemaakt. Wat natuurlijk niet helpt is dat jij/jullie net zo moe zijn! Het enige wat je nu kunt doen is knuffelen, samen zijn en de rituelen die jullie gewend zijn weer heel duidelijk neerzetten. En geef het wat tijd. Plan na de feestdagen een paar rustdagen in. Hele mooie kerstdagen gewenst! Liefs, Miluška en Joyce, Prikkelbaby.nl

 

Prikkelbaby is een samenwerking tussen Joyce Zwijnenburg en Miluška Flooren-van Eekelen. Bureau van slaap werkt nauw samen met Prikkelbaby. Heb je vragen over het slaapgedrag van jouw baby? Stuur Bureau van slaap gerust een e-mail naar info@bureauvanslaap.nl








Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page