Alleen mama kan jullie kindje naar bed brengen? Of juist alleen papa?
Herken je dit? In onze praktijk komen we het vaak tegen: kindjes die gewend zijn om door een ouder naar bed gebracht te worden. En dit is dan vaak mama. Met soms gefrustreerde papa's en mama's tot gevolg.
Rolverdeling in huis
Tegenwoordig zie je steeds minder de -van oudsher- traditionele rolverdeling van vader werkt en moeder is thuis. Dit is de afgelopen tientallen jaren enorm verandert. Toch werkt momenteel nog ongeveer de helft van de mannen meer uren per week dan vrouwen. Grappige is dat je zou denken dat de Corona- periode (met het hele gezin aan huis gekluisterd), hier een verandering in gemaakt zou hebben. Maar uit onderzoek van Intermediair eind 2020, blijkt het tegendeel waar. Dit heeft er ook mee te maken dat moeders vanuit nature meer de behoefte hebben dat alles op rolletjes loopt en eisen meer van zichzelf (bron: Intermediair). Ze stellen hogere eisen aan zichzelf om - in hun ogen- een goede moeder te willen zijn. En moeders werken in de praktijk daardoor minder omdat ze het lastiger vinden om én die goede moeder & partner, én de zorg, én het werk én een sociaal leven te combineren.
Is mama meer thuis en brengt zij de kindjes vaker naar bed? Dan is mama als het ware onderdeel geworden van het bedtijdritueel en je kindje associeert mama in de context van naar bed gaan, met slapen. Dus doet papa af en toe het ritueel? Dan gaat het opeens heel moeilijk. Hoe kun je hier mee omgaan?
Gelijkwaardig ouderschap
De basis voor gelijkwaardig ouderschap wordt al gelegd vanaf de geboorte. Sinds 1 juli 2020 kunnen partners gebruik maken van het uitgebreide partnerverlof (officiële naam: geboorteverlof). Twee jaar geleden is het partnerverlof uitgebreid naar 5 weken (voor 1 juli 2020 was dit een paar dagen). Dit is geweldig nieuws want de kans om een evenwaardige rol als ouder te kunnen pakken wordt zo een stuk groter. Het is heel fijn voor de hechting met je kindje.
Werken aan een mooie hechting
Dus beiden veel meer de kans om je kindje te leren kennen, te werken aan een mooie hechting en basis en te zien wat je kindje nodig heeft. Maar ook je kindje te laten wennen dat beide ouders een liefdevolle begeleiding kunnen doen bij het naar bed brengen. Doorgaans hadden mama's die kansen een stuk meer. Nu ook papa of de andere ouder meer tijd heeft, kan ook de andere ouder dit samen met hun kindje leren door het kindje simpelweg heel vaak naar bed te brengen. Oefenen, oefenen, oefenen dus.
Maar wat als je al in de mama, mama, mama of papa, papa, papa- fase zit? Wat als jouw baby alleen door de ene ouder naar bed gebracht wil worden?
Verschil en oorzaak per leeftijd
Je ziet vaak een verschil in leeftijd hoe een kindje omgaat met de voorkeur voor een bepaalde ouder.
Baby's die bijvoorbeeld alleen borstvoeding krijgen, hebben vaak een sterkere voorkeur voor de moeder. Omdat de moeder dan meer de verzorgende rol op zich neemt.
Terwijl we bij peuters soms weer meer een voorkeur zien voor de ouder die minder vaak thuis is.
Tips voor kindjes met een voorkeur
Bij baby's adviseren wij dat jullie beiden veel fysiek contact hebben met je baby en draag beiden je kindje veel in bijvoorbeeld een draagdoek. Maak eventueel een verdeling in de zorgtaken.
In de dreumes- of peuterpuberteit ontdekt je kindje steeds meer op welke knoppen er gedrukt kan worden om invloed uit te oefenen op situaties. In deze fase is het belangrijk dat jullie beiden dezelfde aanpak doen en duidelijkheid geven over welke grenzen er zijn. Liefdevol grenzen stellen is belangrijk. En elkaar daar in steunen.
Geeft de ene ouder makkelijker toe dan de ander? Dat voelt een kindje feilloos aan en zo kan ook een voorkeur voor een ouder ontstaan.
Ook kan karakter een reden zijn voor een voorkeur voor een bepaalde ouder; karakter kan botsen of juist elkaar beter aanvoelen.
Wees liefdevol, maar duidelijk bij het bedritueel
Regelmatig afwisselen is een goede tip, maar zelfs dan zal de andere ouder en je kindje stap voor stap aan elkaar moeten wennen bij het naar bed brengen. Wees duidelijk in je communicatie, bereid je kindje voor op wie je kindje naar bed gaat brengen. Erken de gevoelens, maar blijf bij je plan.
Werk aan een liefdevol, maar consequent bedritueel. En dit hoeft niet in een keer helemaal te lukken. Laat je kindje niet huilen en niet alleen. Protesteert je kindje? Troost hem en sus hem. Stel hem op zijn gemak.
Zorg dat je de juiste mindset hebt, dit voelt je kindje. Sta jij aan dit bedje met de gedachte;' ik weet dat je liever door mama naar bed wordt gebracht....' Jouw kindje voelt dat. Geloof erin, jij hebt net zoveel liefde.
Begin anders eens met de andere ouder deel uit laten maken van het huidige bedtijdritueel; breng jullie baby dus eerst eens samen naar bed. Laat de andere ouder steeds meer onderdelen van het bedtijdritueel overnemen terwijl jij nog wel in zicht bent en uiteindelijk, met veel liefde, oefening en geduld, zal de andere ouder en je kindje het helemaal zelf kunnen.
Heb jij een kindje die maar om mama of papa blijft vragen tijdens het bedritueel? Erken het gevoel dat je kindje heeft, het voelt voor je kindje vaak al troostend als je kindje voelt dat hij gevoelens mag uiten.
Maar je kan wel duidelijkheid geven door herhaaldelijk op een liefdevolle manier aan te geven dat jij je kindje naar bed brengt en jij doorgaat met het bedritueel.
Lukt het ondanks deze tips toch niet helemaal, dan speelt er misschien meer. Als de basis niet goed loopt, denk aan ritme, spreiding of prikkelverwerking, dan kan je ook minder goed van je kindje verwachten dat hij makkelijk in slaap valt.
Wij willen altijd eens met je meekijken.
Zet hem op,
Marijke & team | Bureau van slaap
06 15 04 66 36
Commenti